10 TIPS TIL HVORDAN DU LÆRER DIT BARN AT SOVE

Du får nok ikke dine otte timers nattesøvn tilbage de første år efter, at du er blevet mor, men vi har samlet nogle tips, der kan lære din baby at sove.

1. Lær dit barn at kende

Læg mærke til, hvad der får jeres barn til at slappe af og føle sig tryg. Nogle gange er det måske fysisk kontakt, og andre gange har barnet bare brug for ro. Når I lærer jeres baby bedre at kende, kan I hurtigt se, hvad det har brug for.

2. Prøv blid babymassage

Studier viser, at babyer under seks måneder sover mere og græder mindre, når de får blid babymassage. Varm først dine hænder op, så de ikke er kolde og ubehagelige, og massér så de baby med blide strøg. Hav hele tidens mindst en hånd på barnet.

3. Gør sengen til et hyggeligt sted

Brug aldrig sengen som skammekrog i løbet af dagen, men forsøg at gøre sengen hyggelig med f.eks puder, bamser og sengehimmel. Det er dog vigtigt, at der ikke er alt for mange stimuli i barnets seng.

4. Gode godnat-ritualer

Børn føler sig trygge ved gentagelser, og derfor skal putningen gerne foregå på samme måde, hver aften. Det kan være i synger eller læser historier. Som forældre behøver I ikke at have samme ritual.

5. Vær rolig og stille om natten

Når du vil lære baby at sove om natten, så undlad at tænde lyset, hvis barnet vågner. Du bør heller ikke lege med barnet eller tale for meget med det. Trøst barnet hvis det er ked af det, og skal barnet skiftes, så sørg for at det bliver med så lidt ståhej, som muligt.

6. Væn barnet af med at få mad om natten

Snak med din sundhedsplejerske om, hvornår du kan vænne din baby af med at blive ammet om natten. Som en start kan du lade være med at amme for hyggens skyld og sørge for at amme meget i løbet af dagen, så det ikke vågner og er sultent om natten. Du kan også lade far tage nattetjansen, da du ikke kan undgå at dufte af ammemælk, hvis du stadig ammer.

7. Tænd natlampen

Det kan være en hjælp at lade en lille natlampe være tændt om natten. Mange børn er nemlig bange for at falde i søvn alene om natten. Sørg dog for at lampen ikke laver nogle uhyggelige skygger.

8. Vær omsorgsfuld

Når du skal putte din baby, skal du give dig god tid og være omsorgsfuld, så det hurtigt lærer at det ikke er forladt af dine forældre. Vent lidt med at tage barnet op, hvis det græder med forsøg at ae og berolige det og måske ae det på kinden. Du behøver ikke at sige en masse. Dermed lærer barnet at du stadig er i nærheden.

9. Skiftes til at sove

For mange småbørnsforældre ender det nogle gange med, at ingen af jer får en ordentlig nattesøvn. I kan i perioder skiftes til at sove i et andet værelse, mens den anden tager nattetjansen. Natten efter kan I skifte. Så får I begge noget søvn.

10. Nattebesøg

Når barnet begynder at gå ind til jer om natten, kan I følge det tilbage i seng igen og sige godnat. Dette kan I gentage gang efter gang. I skal ikke snakke eller tænde lyset. I kan også lave et pointsystem, som I kan bruge, hver gang barnet har sovet en hel nat på værelset.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *