9 OVERRASKELSER DU SIKKERT IKKE VIDSTE OM AT BLIVE MOR

Er du gravid, eller planlægger ud at blive det? Så har du sikkert hørt, hvor romatisk det er at få en baby. Det er også helt fantastisk at blive mor, men vi har samlet 9 ting, du sikkert ikke vidste om at blive mor:

1. Du bliver ved med at se gravid ud

Når du er gravid bliver din mave stor – det ved alle. Der er dog mange, der tror, at lige så snart baby er ude, så får de deres flade mave igen. Det er dog langt fra altid tilfældet. Faktisk kan du de første par dage efter fødslen stadig ligne en, der er højgravid. Maven vil dog i løbet af de efterfølgende par uger trække sig sammen.

2. Du bløder i flere uger efter fødslen

Efter fødslen må du være forberedt på at blive ved med at bløde – lidt som ved en kraftig menstruation. Det kan være nødvendigt at gå med bind i flere uger efterfølgende. Nogle kvinder oplever også, at deres barselsflåd lugter, men begynder det at lugte meget fælt, bør du søge læge. Det er heldigvis altsammen noget, der går over igen.

3. Du kan få ondt i bagdelen

Mange gravide døjer med forstoppelse og for nogle, fortsætter det efter fødslen. Du kan få virkelig ondt i bagdelen af at være gravid og af at presse under fødslen, hvilket kan give hæmorider. Normalt forsvinder de af sig selv, men hvis du har mange smerter, bør du snakke med din læge om det. Det kan godt være meget grænseoverskridende at snakke med sin læge om, men din læge kan give dig en recept på en lindrende creme, som kan hjælpe.

4. Det er ikke altid øjeblikkelig forelskelse

Det er ikke alle, der oplever følelsen af kærlighed ved første blik, når deres drømmebarn er kommet til verden. I starten vil du måske bare synes, at dit nyfødte barn er dejlig, men du oplever måske ikke den store øjeblikkelige forelskelse, du har hørt andre beskrive. Det er ikke noget at skamme sig over, for det er helt normalt, og de store følelser skal nok komme.

5. Efterveer er helt normale – også for førstegangsfødende

Det er ikke kun fleregangsfødende, der får efterveer. Som førstegangsfødende kan du også opleve at få efterveer. Det er ikke noget, der skal skræmme dig, og det går over efter et par dage. Hvis efterveer er meget generende, kan du bruge de samme vejrtrækningsøvelser, som du brugte under fødslen.

6. Der kan være mere bæ end baby

Det er ikke alle babyer, der kommer af med afførring dagligt. Det er faktisk meget almindeligt, at der kan gå op til en uge, inden baby kommer af med noget. Når der er gået mange dage, siden baby sidst havde afføring, kan det nærmest se ud som om, der er mere bæ end der er baby. Det er heller ikke ualmindeligt, at der kan være bæ helt op til nakken på baby, og at bleen ikke kan holde det inde, så der er bæ på både tøj og møbler.

7. Der går lidt tid, inden du kan sove på maven igen

Elsker du at sove på maven, så må du nok desværre indstille dig på, at der kommer til at gå lidt tid, inden det igen er muligt. Under graviditeten er det ikke muligt at ligge på maven, da din gravide mave vil være i vejen. Efter fødslen er det højst sandsynligt heller ikke muligt at sove på maven lige med det samme. Dine bryster vokser nemt til dobbelt størrelse, da de er fyldte med mælk, og mange oplever så ømme bryster, at det ikke er muligt at ligge på maven. Men bare rolig, du skal nok komme til at sove på maven igen – det kræver bare lidt tålmodighed.

8. Husk ammeindlæg

Der er ikke mange, der ved det, men det er meget almindeligt, at din mælk løber, når baby græder. Det kan ske alle steder – derhjemme, på gåturen eller når du står i kø i supermarkedet, og baby begynder at græde. Har du ikke ammeindlæg i bh’en, vil du hurtig få store mælkepletter ved brysterne.

9. Hormonerne giver dig svedeture

Både under graviditeten og efter fødslen, hvirvler hormonerne rundt i din krop, hvilket kan medføre voldsomme svedeture. Både under fødslen og de efterfølgende måneder oplever mange at svede mere, end de har gjort tidligere. Sørg for at have flere amme-bh’er, for de holder ikke længe, når du sveder så meget. Men bare rolig, det forsvinder efter nogle måneder.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *